Brownie z fasoli bez jajek
Blog dietetyczny,  Przepisy

Brownie z fasoli bez jajek, mleka i glutenu

Nazwałam to ciasto “Płodnym ciastem na super śluz”.

Poniższa wersja została wykonana z kilkoma zastrzeżeniami – jest to ciasto bez jajek, bez mleka i bez glutenu. 🙂 I ani trochę te “braki” nie przeszkadzają. W dodatku ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co ucieszy niedzielnych cukierniów oraz osoby, które w diecie poruszają się nadal po omacku.

Polecam to brownie na:

  • PCOS (zawiera inozytol, który ładnie wspiera owulację),
  • insulooporność (ma czekoladę, pełną chromu, która blokuje apetyt),
  • przy niskim libido (poprawia ukrwienie narządów płciowych),
  • osób na diecie wegańskiej,
  • osób szukających nowych, zaskakujących smaków!

Brownie z fasoli bez jajek

To moja wariacja na temat brownie z fasoli – to właśnie ona ma dość silne właściwości pro-estrogenowe (obok soi, siemienia i koniczyny czerwonej w naturze stoi bardzo wysoko w kategorii fitoesteogenów). Fasola w połączeniu z czekoladą, która zwiększa ukrwienie narządów płciowych i zwiększa przyjemność ze stosunku jest IDEALNA na okres okołoowulacyjny. 

Ciasto jest kremowe, wilgotne, nie przesłodzone i naprawdę będziesz czuć się po nim sexy. Ja tam uważam, że czekolada upiększa. Jak widać – fasola też. 🙈 Zrobisz je bardzo szybko, niewielkim sumptem. A potem wszyscy będą zadowoleni, a ciasto zniknie szybkiej niż myślisz. 😉

Brownie z fasoli bez jajek, mleka i glutenu

Brownie z fasoli bez jajek bez mleka bez glutenu

Potrzebujesz na 30-sto centymetrową okrągłą blaszkę (10 porcji):

  • dwie puszki czerwonej fasoli,
  • 4 łyżki kakao,
  • szklanka mąki owsianej albo mąki pełnoziarnistej pszennej,
  • szczyptę chilli, cynamonu i 3 krople ekstraktu waniliowego,
  • (opcjonalnie) 4 łyżki powideł ze śliwki,
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady >70%,
  • 3/4 szklanki mleka 3,2% (dla płodności mleko pełnotłuste, ja użyłam owsianego bo mamy alergika w domku),
  • ulubione słodzidło 1/4 szklanki (u nas erytrytol),
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • garść orzechów włoskich,
  • sążna łyżka masła orzechowego,
  • świeże owoce jagodowe do ozdoby (u mnie malinki).

Fasolę wyjmij z puszki i opłucz. Razem z połową szklanki mleka, powidłami, przyprawami, kakao i proszkiem do pieczenia zblenduj na gładką masę. Nastaw piekarnik na 180 stopni, opcja góra/dół. Formę natłuść oliwą i wylej masę. Wygładź ją szpatułką. Piecz 15-20 minut. Do garnka dodaj połamaną czekoladę, resztę mleka i podgrzewaj powoli do rozpuszczenia czekolady. Czekoladę ściągnij z palnika i na koniec dodaj masło orzechowe. Szybko wymieszaj na gładki krem.

Brownie z fasoli na płodność

Na ciasto nałóż krem, posyp posiekanymi orzechami i posyp ulubionymi owocami. Gotowe! 

 

Zapraszam Cię na mojego kolorowego instagrama.

A może masz ochotę na jagielnik na IBS?

Mam też pyszne ciasto ze śliwkami!

A także wegańskie ciasto czekoladowe ze słony karmelem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.