Jajko zapiekane w kokilce
Blog dietetyczny,  Przepisy

Jajko zapiekane w kokilce

Jajko zapiekane w kokilce z szynką szwardzwaldzką i warzywami. 🤤 A na środeczku żółciutkie żółteczko 🌞

W temacie świątecznym wcale nie musi być nudno! Lubię, gdy tradycja się przeplata z nowoczesnością. Tego wynikiem jest to przepyszne jajko podawane w kokilkach.
Przepis na te jajka jest bardzo prosty i mega efektowny! 😏🤔Jestem pewna, że podając takie jajko na święta zaskoczysz swoich gości!

Dla kogo jajko zapiekane w kokilce?

To pożywne śniadanie sprawdzi się u osób

  • na diecie redukcyjnej,
  • z insulinoopornością,
  • dla diabetyków,
  • osób trenujących siłowo,
  • baaaaaaardzo głodnych!

Do dzieła!

Jajko zapiekane w kokilce (na 4 porcje)

  • 4 jaja, klasa L,
  • szynka parmeńska (cztery plastry)
  • pomidor (dwie sztuki)
  • bakłażan (cztery plastry o średnicy kokilek)
  • pieprz

Jeśli zamierzasz przygotować jajko w kokilce na śniadanie, to bakłażana przygotuj wieczorem; utnij 4 cienkie plastry i mocno natrzyj je solą. Gdy bakłażan puści wodę, odciśnij go mocno papierowym ręcznikiem. Dzięki temu bakłażan łatwiej się upiecze, nie będzie też posiadał charakterystycznej goryczki.

Do kokilki włóż szynkę parmeńską i ułóż ją tak, aby stworzyć z niej brzeg miseczki. Na dół ułóż odciśniętego bakłażana, pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie wbij jajo. Posyp pieprzem.

Włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekaj przez 15 minut.

Podawaj gorące. Smacznego!

W jednej porcji:

114 kcal

Białko: 10,96

Tłuszcz: 5,38

Węglowodany: 5,73

 

Szukasz inspiracji na Wielkanoc?

Wypróbuj moje przepisy na mazurek na IBSsernik na IBSzakwas gryczanyzakwas pszenny i tradycyjny zakwas żytni.

Koniecznie odwiedź mojego kolorowego i rodzinnego instagrama i profil na FB. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.