Pancakes na płodność
Blog dietetyczny,  Przepisy,  Starania

Pancakes ze zsiadłym mlekiem i owocami na płodność

Jest to przepis szczególny, bo same pankejki są bez jajek, bez mleka i bez glutenu, a w zależności od potrzeb można je potem „wzbogacić” w ulubiony jogurt czy zsiadłe mleko. Ale jako, że zajmuję się hormonami i rozrodem, to pankejki są płodne jak ta lala, więc opcja podstawowa podania jest ze zsiadłym mlekiem. Zalanie placuszków zsiadłym mlekiem może wydawać się absurdalnym pomysłem, ale uwierz mi – świetnie się sprawdza. Jeśli nie lubisz zsiadłego mleka, to możesz zastąpić je zwykłym jogurtem naturalnym.

Dlaczego polecam zsiadłe mleko na płodność? A dlatego, że zsiadłe mleko zawiera unikalną kompozycję bakterii, które sprawiają, że nasze jelita działają lepiej. W dodatku jest to niskoprzetworzony produkt tradycyjny, którego produkcja nie zmieniła się znacznie na przestrzeni lat.

Oczywiście – zsiadłe mleko naszych babć to jest coś, co da się przywołać jedynie na wsi z niepasteryzowanego mleka, ale…

…nadal warto!

Te płodne pancakes mimo, że nie są „tradycyjne” to są mięciutkie, puszyste i fajnie się je potem odgrzewa. Zsiadłe mleko jest najczęściej polecanym przeze mnie produktem mlecznym na płodność. 🍍

Działamy! 😍

Pancakes ze zsiadłym mlekiem na płodność

Składniki:

– szklankę mąki gryczanej,
– pół szklanki mąki owsianej,
– pół szklanki mąki jaglanej,
– 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej,
– 1/3 szklanki oleju,
– łyżkę cynamonu,
– szklankę dozwolonego mleka (u mnie fortyfikowane roślinne),
– pół łyżeczki sody oszczyszczonej.
– patelnia z nieprzywierającą powierzchnią,
-(opcjonalnie) całe starte jabłko,
– dodatki – zsiadłe mleko, sezam, borowki, jabłko, mięta, miód.

Ten przepis możesz wykonać na mleku, jajkach i zwykłej mące pszennej pełnoziarnistej i pancakes też wyjdą. Ja mam alergików w domu i wiem też, że wiele moich pacjentek ma alergie rożnego rodzaju, dlatego ten przepis jest inny.

Wszystkie mąki i sodę przesiej przez sitko do miski. W rondlu podgrzej mocno olej i dodaj wrzący do mąk – zaparzając mąkę sprawisz, że konsystencja ciasta będzie fajna. Nie zdziw się jak się zapieni 😁 dolej mleka i zmiksuj albo energicznie wymieszaj. Ja lubię do pankejków dodać starte jabłko – dobrze potem trzyma konsystencję i strukturę. Wszystko dopraw cynamonem. Pankejki smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron aby były rumiane. Ładnie rosną!

 

Jeśli poszukujesz innych przepisów na placuszki zajrzyj tutaaj po placuszki kokosowe.

 

Wpadnij też na mojego płodnego instagrama. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.