owsianka z rabarbarem
Blog dietetyczny,  Przepisy

Tęczowa rabarbarowa owsianka (dieta low FODMAP)

Rabarbar jest wszędzie, więc czas spróbować rabarbaru w wersji śniadaniowej! Rabarbar można wykorzystać dosłownie do wszystkiego, a ja chętnie eksperymentuję ze wszystkim i w każdy sposób. Tęczową owsiankę można zapakować w pojemnik i zabrać w majówkową trasę, na rower, nad jezioro czy ognisko. Jestem pewna, że poprawi Tobie humor po długim marszu i ucieszy kolorami w chwilach zmęczenia na szlaku. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu – po co marnować czas na gotowanie, jak za oknem świeci słońce, a świat wzywa na szlak? Owsianka jest także odpowiednia dla dzieci, próbowałam dzisiaj z córeczką.

 

Tęczowa rabarbarowa owsianka

  • 4 małe łodygi pokrojonego rabarbaru
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • do ozdoby – borówki, truskawki, rabarbar

Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy płatki owsiane. Zagotowujemy i w momencie, gdy owsianka będzie się zagęszczać, dodajemy rabarbar. Ja lubię chrupiący, więc nie gotowałam go zbyt długo, ale w wersji lekko rozgotowanej też smakuje dobrze. Jeśli się zagapisz – nic się nie stanie.

Gotową owsiankę wlewamy do miski, dekorujemy owocami i polewamy syropem klonowym.

Smacznego i rabarbarowego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.